Táplálkozás

bar06_solid1x1_red.gif

 

Változtasd az ételed, hogy változzon az életed!

Az egészségi állapotunkat több tényező is befolyásolja. A legfontosabbak az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a lelki egészség egyensúlya. A magyar lakosság mára egy olyan életmódot alakított ki magának, mely nem alkalmas sem az egészség megőrzésére, sem pedig egy hosszú élettartam biztosítására.

A szakemberek felismerték, hogy a táplálkozásfüggő betegségek kialakulása összefüggésben áll az étrend, illetve a táplálék összetevőivel. A hazai táplálkozásra jellemző a túlzott energia bevitel, a fokozott zsiradék-, koleszterin- és só-fogyasztás, illetve az alacsony élelmirost-bevitel. Mindezekből az következik, hogy a jelen táplálkozási szokásaink egyértelműen fokozzák az étrendfüggő betegségek kialakulását, illetve súlyosbítja kimenetelüket.

A táplálkozásfüggő betegségek közé soroljuk az elhízást, szív- és érrendszeri betegségeket, felnőttkori cukorbajt, egyes rosszindulatú daganatokat, az emésztőrendszer és a máj bizonyos betegségeit, a fogszuvasodást, csontritkulást és a táplálkozási eredetű vérszegénységet. Fejlett országokban, és így Magyarországon is, ezek a betegségek az összes halálozás okainak 70%-át képviselik.

Mindezekből az következik, hogy keresnünk kell olyan megoldásokat, amelyekkel csökkenthetők a betegségek kockázatai. Az egyik ilyen megoldás a táplálkozás.

Az egészséges táplálkozás az, mely bizonyítottan csökkenti a betegségek kialakulásának kockázatát, és az egészség javára válik. Befolyásolja egészségünket, lassítja az öregedés folyamatát, segít megőrizni szellemi, fizikai teljesítőképességünket, életkedvünket.

Nézzen be hozzánk és segítünk a diétára és életmódra vonatkozó tanácsadásban, célkitűzései megvalósításában.

Diéta típusok, melyekben tanácsot adunk:

  • Egészség megőrző (preventív) étrend
  • Terhes diéta
  • Szívbarát diéta (szív-, érrendszeri betegeknek) Þ magas vérnyomás, infarktus, agyvérzés, érszűkület, magas koleszterin szint esetén
  • Fogyasztás, karcsúsítás
  • Vitalizálás, energetizálás
  • Csontritkulás megelőzése

 

Az egészséges táplálkozás öröm.
Előzzük meg együtt a bajt.

Együtt gondolkodunk Önnel, hogy gondoskodhassunk az egészségéről.

 

A következőkben egy összefoglalót olvashatnak az egészséges táplálkozásról, mely az egészséges felnőtt lakosság számára iránymutatásul szolgálhat. Ajánljuk mindazok számára, akik nem szenvednek semmilyen betegségben, és egészségesen szeretnének táplálkozni. Viszont, ha valamilyen betegségben, táplálkozási gonddal küzd (elhízott, szív-, érrendszeri betegsége van, csontritkulásos, stb.), akkor hívjon minket, hogy segíthessünk, és együtt megoldjuk a problémát.

 

Táplálkozási ajánlások az egészséges, felnőtt lakosság számára

1. pont
A legfontosabb alapszabály, hogy minél változatosabban étkezzünk. Sokan úgy gondolják, hogy a változatosság csak a különböző élelmiszerekre, nyersanyagokra vonatkozik. De a változatosság a készítési módot is magába foglalja. Legyünk kreatívak a konyhában, használjuk a fantáziánkat. Ne ragaszkodjunk a már megszokott ízekhez, legyünk nyitottak az új ízek iránt. Ha mindezeket figyelembe véve állítjuk össze étrendünket, akkor biztosak lehetünk abban, hogy minden szükséges tápanyaghoz hozzájuttatjuk szervezetünket.

2. pont
Kerüljük a túlzott zsiradékfogyasztást. A túlzott bevitel egészségkárosító, fokozza egyes betegségek kialakulásának kockázatát. Ezért csökkentsük táplálékaink zsírtartalmát. Ezt kétféle módon tehetjük meg. Az egyik, hogy az ételkészítéshez használt mennyiséget csökkentjük, illetve olyan készítési módokat részesítünk előnyben (például párolás, gőzölés, fóliában, teflonedényben, cserépedényben sütés), melyekhez kevesebb zsiradékot kell felhasználni. A másik mód a helyes nyersanyagválasztás. Igyekezzünk olyan élelmiszereket, nyersanyagokat választani vásárlás során, melyek alacsonyabb zsírtartalmúak.

3. pont
Kevés sóval készítsük az ételeket, utólag ne sózzunk. Az emberek ízlése már gyermekkorban formálódik, ezért különösen fontos a gyermekek ételeinek sózása. Ne szoktassuk ilyen fiatalon a sós ízekhez őket. Kerüljük a túlzott sózást, és olyan késztermékeket válasszunk, melyeknek alacsony a sótartalma. Helyette használhatunk különböző fűszereket, melyekkel változatosabb íz világot érhetünk el.

4. pont
Hetente egyszer, legfeljebb kétszer, és csak főétkezések befejező fogásaként együnk édességet, süteményt. Ételeinket ne, vagy csak nagyon kis mennyiségben cukrozzuk. Ha lehet cukor helyett használjunk mézet, vagy mesterséges édesítőszert. Gyermekeinket ne szoktassuk az édes ízhez, ne jutalmazzuk őket édességgel. Cukros üdítők, szörpök helyett inkább fogyasszunk természetes zöldség- és gyümölcsleveket.

5. pont
Naponta fogyasszunk fél liter tejet, tejterméket. Fontos, hogy egészségünk megóvása érdekében a zsírszegényebb fajtákat válasszuk.

6. pont
Az egészséges táplálkozás elengedhetetlen eleme a zöldség- és gyümölcsfogyasztás. Szerepe van a rostbevitelben és a megfelelő vitamin-, ásványi anyagellátásban. Ezért fontos, hogy naponta többször fogyasszuk nyersen, illetve a korszerű ételkészítési eljárásokkal.

7. pont
Asztalunkra mindig kerüljön barna kenyér. Köretként, vagy a fogás alapjaként tészta és rizs helyett inkább burgonyát, párolt zöldségeket válasszuk, ezzel is növelve a rostbevitelt.

8. pont
Naponta négyszer-ötször étkezzünk, és egyenletesen osszuk el a napi táplálékmennyiséget. Nem jó, ha egy étkezés túlságosan bőséges, de az sem, ha nagyon kevés. Lehetőleg mindig azonos időpontban étkezzünk, legye egy napi étkezési ritmusunk. Fontos, hogy kényelmes, nyugodt körülmények között étkezzünk, ily módon hamarabb jóllakottnak érezzük magunkat.

9. pont
Naponta 1,5-2 liter folyadékot igyunk. Ezt a mennyiséget elsősorban vízzel, ásványvízzel pótoljuk, mert felesleges energiát nem tartalmaznak, és emellett nagyon jó ásványi anyagforrások. A víz mellet fogyaszthatunk még magas gyümölcs-, illetve zöldségtartalmú rostos leveket, és „Light” üdítőitalokat. Fontos, hogy a napi folyadék mennyiséget egyenletesen oszlassuk el a nap folyamán.

10. pont
A korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozásban nincs olyan, hogy tilos, csak kerülendő mennyiségek. Fontos, hogy tudjunk mértéket tartani egyes élelmiszerek fogyasztásánál. Célszerű egyes élelmiszereket előnyben részesíteni, míg másokat csökkenteni. Azonban azt ne feledjük, hogy ez a kijelentés az egészséges táplálkozásra vonatkozik. Figyeljük az élelmiszerek csomagolásán feltüntetett energia- és tápanyagértékeket, melyek eligazíthatnak az élelmiszerválasztásban.

11. pont
A helyes táplálkozást egészítsük ki rendszeres testmozgással, illetve a dohányzás mellőzésével. Próbáljunk meg egy helyes életmódot kialakítani a mindennapjainkra.

12. pont
Törekedjünk az egészséges testtömeg elérésére és megtartására, mely a megfelelő táplálkozással és életmóddal elérhető.